Betonski vodnjak na prostem je ena najbolj uporabnih idej na vrtu, pa naj gre za čiščenje pravkar nabrane zelenjave ali umivanje rok po vrtnarjenju. Z možnostjo tekoče pitne vode, ki je vedno na dosegu rok, bomo prihranili ogromno časa tudi takrat, ko bomo organizirali piknike, gostili prijatelje ter čistili ostanke po končani zabavi na terasi.  Vodnjak na vrtu nam prihrani marsikateri korak, ki bi ga naredili ob nenehnem tekanju v hišo in nazaj, predvsem pa čas, ki ga lahko raje porabimo za druženje z gosti.

Marsikateri domači mojster se z veliko vnemo loti projekta “naredi si sam betonski vodnjak”, s čimer seveda ni nič narobe. Če smo vsaj malo vešči tega dela in imamo primerno orodje, se lahko seveda lotimo izdelave v lastni izvedbi. A večina se raje odloči za obisk podjetja Figura d.o.o., ki ima dolgoletne izkušnje z načrtovanjem in izdelovanjem zunanjih betonskih elementov, kot so vrtni vodnjaki in umivalniki, letne kuhinje iz brušenega betona, okrasni vodnjaki in fontane. Ne glede na to, za katero možnost se bomo odločili, je bistveno, da nam oskrba s tekočo vodo na prostem olajša opravke na vrtu, omogoči nemoteno pripravo hrane ali poenostavi pranje avtomobila.

Betonski vodnjak

Zakaj je vodnjak na vrtu tako rekoč nepogrešljiv?

Vsak navdušen vrtnar ve, da so blatni škornji ali rokavice ob prihodu z vrta lahko neprijetna težava, zato je vodnjak na vrtu zelo uporaben pripomoček. Z njegovo pomočjo lahko oskrbimo rože in vrtnine ter očistimo blatno umazanijo z orodja ali obutve. Betonski vodnjak je zelo uporaben tudi v primeru, ko imamo doma majhne otroke ali hišne ljubljenčke, saj pomaga preprečevati, da bi se blatni čevlji ali tačke sprehajali po hiši.

V nekaterih primerih je pred montažo potrebno opraviti nekaj dodatnih vodoinštalaterskih del, saj je treba speljati cevi do pipe, v kolikor še nimamo vode zunaj hiše. Če imamo na voljo dovolj prostora, se lahko odločimo za večji betonski vodnjak, ki bo imel pod koritom tudi prostor za različne predmete, ki jih bomo potrebovali pri delu ali organiziranju zabave na prostem. Najbolje je, če lahko združimo korito tudi z nekaj delovne površine, na katero bomo lahko odložili posodo, kuhinjske pripomočke ali rezali zelenjavo.

Iz kakšnega materiala so izdelani kakovostni vrtni vodnjaki in umivalniki?

Zunanji elementi so izpostavljeni vročini, mrazu, dežju, snegu in drugim razmeram, na katere nimamo vpliva. Zato je običajno beton tisti, ki je najprimernejši za izdelavo vrtnih umivalnikov, poleg trpežnosti se tudi estetsko najbolje zlije z okolico. Kakovosten betonski vodnjak je zato odporen na bledenje, vročino, vremenske poškodbe in madeže, zato je tudi čiščenje in vzdrževanje zelo enostavno.

Tako kot betonski vodnjak mora biti tudi pipa odporna na različne vremenske vplive. Vrtni vodnjaki in umivalniki lahko imajo tudi različno pozicijo ter obliko pipe.  Če izberemo višjo pipo, bomo lahko v pomivalno korito lažje vstavili večje predmete, kot so stojala za žar ali ponve, pipa z vrtljivo glavo ali izvlečnim pršilnikom pa bo omogočila lažje pomivanje. Lahko pa poleg glavne, namestimo tudi dodatno pipo na strani.

Za vodnjak na vrtu se običajno uporablja visokokakovosten beton, ki je izdelan iz neškodljivih naravnih materialov, kot so gramoz, pesek, cement in voda. Tak beton je trpežen, okolju prijazen, nezahteven za čiščenje ter odporen proti zmrzali. Vrtni vodnjaki in umivalniki imajo sicer površinsko glazuro, ki olajša čiščenje, a kljub temu lahko z rednim odstranjevanjem usedlin, blata in drugih nečistoč precej podaljšamo življenjsko dobo korita. Pri čiščenju se moramo le izogibati agresivnim kemikalijam ali drugim snovem, ki bi lahko poškodovale površino.

Betonski vodnjak za vrt

Ali sodi betonski vodnjak v vsako okolje?

Ponudba različnih oblik, dimenzij, barv in dodatne opreme omogoča, da se lahko vsak  vodnjak na vrtu nevsiljivo vklopi v svoje okolje. Čiste, ravne linije poudarjajo sodoben slog oblikovanja, naravni in zemeljski barvni toni pa se zlijejo v estetsko celoto. Na voljo so tudi tradicionalni okrasni vodnjaki, s katerimi lahko dosežemo topel, podeželski videz, saj trebušasto linijo krasi umetelno oblikovan kovinski lok. Nanj lahko obesimo posodo s cvetjem ali rastlino plezalko, ki ga bo naredila še bolj naravnega in unikatnega.

Vodnjak na vrtu je lahko samostoječ ali pritrjen na steno, pri tem pa so na voljo različne velikosti in oblike. Lahko ima dostop do vode skozi dno, v tem primeru je površinsko obdelan z vseh strani. V primeru, ko je pritrjen na steno, kjer se nahaja razpoložljiv vodovodni priključek, pa zadnja stran ni obdelana. Na steno objekta se pritrdi s pomočjo gradbenega lepila, zato niso potrebna dodatna zidarska dela ali popravki.

Zakaj je priporočljivo izbrati betonski vodnjak podjetja Figura d.o.o.?

Omenjeno podjetje spada med zanesljivo in uveljavljeno ime v svoji panogi. Njihovi vrtni vodnjaki in umivalniki so estetsko dovršeni, pohvalijo pa se lahko tudi z visoko kakovostjo in dolgo življenjsko dobo. S prihodom pomladnih mesecev je čas, da tudi v svoj vrt, na teraso ali zelenico vnesemo nekaj nove svežine in namestimo uporaben vodni element, ki nam bo olajšal delo ter popestril okolico. Ob naročilu nam bodo v podjetju pomagali s strokovnimi nasveti glede izbire ustreznega produkta in njegove montaže, tako da bo naš nakup resnično najboljša investicija te pomladi.